Quantcast
Channel: Prisbloggen
Viewing all 28 articles
Browse latest View live

Årets lärare och lärarlag hyllades i Globen

$
0
0

Pristagare alla

Det var jubel, glädje och blommor om vartannat när Årets lärare och Årets lärarlag korades i Globen under Goda exempel-mässan. Utmärkelsen På grundskolan gick priset Årets lärare till Kenneth Bergman på Enbacksskolan och lärarlaget Stjärnan på Sjöstadsskolan blev Årets lärarlag. På gymnasiet fick Magnus Jacobsson på Bernadottegymnasiet priset Årets lärare och Lag Språkintroduktion på Ross Tensta gymnasium utsågs till Årets lärarlag.

På scen stod elever från Adolfs Fredriks kammarkör och Södra Latins gymnasium för förstklassig underhållning. Skolborgarrådet Lotta Edholm inledde prisutdelningen.
– Det är oerhört roligt att stå här idag för att uppmärksamma några av våra lärares ovärderliga insatser varje dag som är helt avgörande för våra elevers framtid, sa Lotta Edholm och läste sedan upp motiveringarna till de nominerade.

Priserna delades sedan ut av grundskoledirektör Håkan Edman och gymnasiedirektör Jan Holmquist. Glädjen och stoltheten var påtaglig bland alla vinnarna.
– Det är helt fantastiskt! Det här är inte bara Stockholms bästa arbetslag utan världens och jag har världens bästa kolleger, sa Anki Mouantri från arbetslaget Stjärnan på Sjöstadsskolan.

Susanna Franzén från lag Språkintroduktion på Ross Tensta gymnasium tyckte att det var stort att få priset.
– En fantastisk känsla, vi får uppskattning för det vi jobbar för varje dag. Eleverna kommer att bli stolta. Det är också roligt att vi blir sedda av ledningen.

Jublet från Magnus Jacobsons elever från Bernadottegymnasiet ville aldrig ta slut när det visade sig att han blev Årets lärare på gymnasiet. Vad betyder priset för dig?
– Mer än jag trodde, sa en rörd och omskakad Magnus Jacobson. Det allra viktigaste är att det var mina elever som nominerade mig.

Förutom blommor och applåder från publiken fick alla pristagare en prischeck till kompetensutveckling. Lärarlagen fick 50 000 kronor var och lärarna 10 000 kronor var.
– Det här priset är för alla lärare i hela världen. Prispengarna som ska gå till kompetensutveckling kommer att göra nytta, man kan alltid utveckla sig, sa Kenneth Bergman från Enbacksskolan.

Årets lärarlag i grundskolan

Sjöstadsskolan
Arbetslaget Stjärnan på Sjöstadsskolan består av Anki Mouantri, Annikam Nordahl, Charlotta Wilson, Eva-Liisa Kopra, Gunilla Finnson, Jörgen Klippmark och Sara Wetterlund.

Motivering: Samarbetet i Stjärnan präglas av kompetens, prestigelöshet, öppenhet och en stark vilja att ställa upp. För varandra och för eleverna. Arbetslaget lyfter utmaningar och vågar se utanför invanda mönster. Betygen har höjts varje år och för eleverna i årskurs 9 i december 2013 var betygen de hittills högsta för Sjöstadsskolan. Arbetslaget ger alla elever goda möjligheter att lyckas i sitt skolarbete. De kombinerar hög kvalitet på undervisningen med ett stort mått av omsorg, ett gemensamt ansvar och ett systematiskt kvalitetsarbete.

Årets lärare i grundskolan

Kenneth Bergman
Kenneth Bergman, Enbacksskolan

Motivering: Kenneth Bergman utgår från varje individs förutsättningar när han i nära samarbete med eleven lotsar henne eller honom framåt. Detta gäller såväl kunskapsutveckling som social utveckling. Han bemödar sig till det yttersta att nå varje elev, utan undantag, och för en ständig dialog med eleverna i kunskaps- och i värdegrundsfrågor. Hans insatser bidrar till höga elevresultat i so-ämnena och till ett gott arbetsklimat på skolan. Kenneth Bergman är ett gott exempel på en lärare som efter 40 år fortfarande älskar sitt arbete, ständigt förnyar sig och prövar sina kunskaper i samtal med andra.

Årets lärarlag på gymnasiet

Ross Tensta
Lag Språkintroduktion på Ross Tensta gymnasium består av Susanna Franzén (lagledare), Kristin Cohlin Granat, Ingrid Haus, Lina Pilo, Kenny Nilsson, Sofie Nilsson, Annelie Drewsen (tjl vt14), Berna Ilan, Gerd Enqvist, Iman Pasafkand och Lisbet Westin.

Motivering: Detta är arbetslaget som vänt upp och ner på föreställningarna om vad det innebär att undervisa nyanlända ungdomar. De har på ett föredömligt vis hittat sin egen variant på Rosskonceptet. Med språk och samhällsfrågor som röd tråd i sitt arbete har de bevisat att man med hjälp av ämnesövergripande samarbete, höga förväntningar och nytänk, kan lyckas över förväntan. Arbetslagets insatser har direkt bidragit till programmets goda rykte, både internt och externt. Lagets förmåga att inspirera varandra i nya arbetssätt och metoder i undervisningen, att tänka nytt utanför ramarna, sticker ut

Årets lärare på gymnasiet

Magnus Jacobsson
Magnus Jacobsson, Bernadottegymnasiet

Motivering: Magnus är precis som en lärare ska vara. Han visar en konstant mycket hög nivå på sin undervisning. Samtliga lektioner är väl planerade och väl genomförda och hans stora intresse för sitt ämne lyser alltid igenom. Magnus är mycket populär bland eleverna och engagerar sig mycket i dem, både i och utanför skolan. Han är en god förebild både när det gäller undervisningen i klassrummet, mentorskap och förhållningssätt till eleverna.

Grattis säger vi till alla vinnarna!

/Pelle

 


Reportage från Solbergaskolan och Tätorpsskolan prisas

$
0
0

Ingela Ösgårc och Robert BlombäckTidningen LÄRA Stockholm har fått pris för Årets bästa arbetsplatsreportage 2013 av den nationella föreningen RIM (Redaktörer interna medier).

Reportaget ”Steg för steg mot gymnasievalet” gjordes av journalisten Ingela Ösgård och fotografen Robert Blombäck som följde Malin Nyström under en dag i hennes jobb som stydie- och yrkesvägledare på Solbergaskolan och Tätorpsskolan. Motiveringen löd:

Poppande popcorn väcker intresset och tar oss vidare till en välskriven text med påtaglig närvaro. Reportaget ger läsaren inblick i vardagen på en skola, genom en lyhört återgiven dialog och skickligt fångade detaljer. Skildringen präglas av känsla och stilistisk kvalitet, utan att faktaredovisningen går förlorad. Lära tilldelas årets pris för bästa arbetsplatsreportage.

Läs det vinnande reportaget i LÄRA Stockholm nummer 6/2013.

 

Robin tog guld i yrkes-SM

$
0
0

Robin tog guld i yrkes-SM.

Robin Olsson från Kista gymnasium vann SM för unga plåtslagare som arrangerades i Umeå den 14–16 maj. Han vinner äran samt  5000 kr till sig själv och 10 000 kr till klassen.

– Det känns ofattbart! Helt overkligt! Tre års utbildning får äntligen utdelning och självförtroendet är på topp just nu. Jag är också evigt tacksam mot min lärare Peter Edin, säger en mycket glad Robin.

Att det var nya moment i tävlingen var bara positivt enligt Robin.

– Det blir mer realistiskt såhär och det gav stor frihet att tänka fritt, förklarade han.

SM för unga plåtslagare arrangeras varje år. Vartannat år hålls finalen på yrkes-SM som är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkes­utbildningar. Där samlas de skickligaste ungdomarna i ett 40-tal yrken för att göra upp om SM-titlarna.

Stort Grattis Robin och Kista gymnasium!

/Annelie

Källa: PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens egen utbildningsorganisation

Samarbete med Belgien fick eleverna att prata engelska

$
0
0
 Foto: Peter Frövik
Foto: Peter Frövik

 

Aspuddens skola tilldelas det svenska eTwinning-priset 2014 för det internationella samarbetsprojektet ”Young in Europe today”. Förutom äran får skolan en prissumma på 20 000 kronor. Universitets- och högskolerådets generaldirektör Ulf Melin delade ut priset till läraren Kristina Tranetoft och rektor Ulrika Forsström vid en ceremoni den 20 maj.

– Projektet har gett eleverna insyn i hur det är att vara ung i andra europeiska länder. För mig som lärare bidrog projektet till att min lust att undervisa ökade och att jag fick större kunskaper om IKT, säger Kristina Tranetoft.

Syftet med projektet, där Aspuddens skola har samarbetat med en skola i Belgien, har varit att ge eleverna i de två länderna en chans att kommunicera på engelska, och att öka deras kulturella kompetens och internationella förståelse. Med hjälp av olika digitala verktyg har de två skolorna producerat och delat material med varandra, och därigenom gjort engelskundervisningen mer kreativ och innovativ.

I motiveringen skriver juryn att ”projektet har ett utforskande perspektiv som bygger på elevernas aktiva forskning, med hjälp av digitala verktyg, om det egna landet som resulterar i både skriftliga och muntliga presentationer. Projektet är väl integrerat i engelskundervisningen och förankrat i läroplanen”.

– Eleverna har fått möjlighet att utveckla sin engelska i ett sammanhang där de inte kunnat ta till sitt modersmål. Det var det väldigt inspirerande att se hur ambitiösa de var och hur kul de tyckte det var att få använda engelskan ”på riktigt”, säger Kristina Tranetoft.

Stort grattis till det fina samarbetet och priset!

/Annelie

 

Svenskläraren Malin Larsson prisas av Svenska Akademien

$
0
0

MalinLarsson NY

Malin Larsson, lärare på Alviksskolan, har tilldelats Svenska Akademiens Svensklärarpris 2014. ”Det är stort och håller sakta men säkert på att sjunka in”, säger hon.

Priset, som instiftades 1987, tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset för svenska språket och litteraturen hos unga människor.

Malin Larsson är grundskollärare och specialpedagog på Alviksskolan i Bromma och undervisar i årskurserna 7-9 i svenska och svenska som andraspråk.

När hon fick veta att hon tilldelats priset gick första tanken till eleverna.

– Jag tänkte på det som sker när vi ses i skolan, på böcker vi läst, samtal vi haft, tankar vi tänkt, texter vi har skrivit, berättar hon.

En elev sa till henne: ”Priset är lite vårt också”. Och Malin kan inte annat än hålla med.

Prisbeloppet är 50 000 kronor och kommer att överlämnas vid en ceremoni på Bok & Bibliotek i Göteborg den 27 september.

Vad hon ska göra med pengarna är ännu inte bestämt.

– Jag måste tänka noga. Det enda jag vet är att de ska spenderas på ett sätt som gynnar elevernas språkutveckling och utveckla min undervisning, säger hon.

Ett stort grattis säger vi på Pedagog Stockholm till Malin!

Ytterligare två lärare tilldelas årets svenskläsarpris: Ingela Henriksson, Centralskolan i Övertorneå och Brita Malmcrona, Öckerö seglande gymnasieskola.

Läs en ny artikel med Malin Larsson ”Sociala medier förbättrade elevrelationerna” här.

Prisregn över läsande elever

$
0
0

farsta

Strålande solsken mötte alla de elever och lärare som kommit till Sollidenscenen för att vara med på prisutdelningen i tävlingen ”En bok i världsklass”. Men mest nyfiken var nog den lilla killing som skuttade runt i publiken och undersökte en helt ny värld mellan barnsben och stolsben.

– Att vara på Skansen är ibland som att komma in i en annan värld, sa Skansenchefen John Brattmyhr och hälsade välkommen till årets prisutdelning av tävlingen ”En bok i världsklass” där årets tema var just ”Nya världar”. Elever från förskoleklass till årskurs 6 har kunnat delta genom att skapa sitt eget tävlingsbidrag med inspiration i världslitteratur för barn och unga.get

Nästan längst fram satt klass 1A på Bagarmossens skola tillsammans med sin lärare Anna-Karin Fogel, fritidspedagogen Marviel Pizzarro och ett gäng stolta föräldrar. Klassen var med även förra året och fick då ett tredjepris för sitt bidrag.
– Redan när vi gick från Skansen förra året sa några elever att de ville ta guld nästa år, berättar Anna-Karin Fogel.

I år har klassen läst och inspirerats av boken ”Ashraf från Afrika” av Ingrid Mennen och Niki Daly. Boken handlar om en liten pojke i en afrikansk storstad som går till biblioteket och möter en helt ny värld i böckerna om djuren på savannen. Läs mer om deras arbete i den här artikeln. Skulle det bli ett pris av ädlare valör i år?

Efter några ord om läsningens förträfflighet av skolborgarrådet Lotta Edholm och musikaliska inspel av Bredängsskolans kör blev det till sist dags för själva prisutdelningen. Hurrarop och leenden spred sig i publiken när tre pristagare i fem olika kategorier delades ut. Priserna gick till:

 

Klass med särskilda förutsättningar

1. Högalidsskolan, Söderklasserna B–C

2. Eriksdalsskolan, Sva åk 6

3. Askebyskolan, Mottagningsgruppen

 

Förskoleklass

1. Alviksskolan, förskoleklass B

2. Studemaskolan, förskoleklass

3. Engelbrektsskolan, förskoleklass A

 

Årkurs 1–2

1. Herrängens skola, klass 1A

2. Ormkärrsskolan, klass 2D

3. Bagarmossens skola, klass 1A

 

Årskurs 3–4

1. Hägerstenshamnens skola, klass 3A

2. Hökarängsskolan, klass 3A

3. Magelungsskolan, klass 3A

 

Årskurs 5–6

1. Farsta grundskola/Hästhagsskolan klass 5B

2. Sköndalsskolan, klass 5B

3. Klastorpsskolan, klass 5B

Efter prisutdelningen gav sig många av klasserna iväg för att delta i de aktiviteter som ordnas på Skansen under Barn och böcker. Vid sidan av scenen satt klass 5B Farsta grundskola och gladdes åt förstapriset i sin tävlingsklass. Daniel Odenholm visade stolt upp diplomet och berättade att klassen skapat ett collage med två personer: en tjej som bor i Sahara och en pojke som bor i Spanien. Med bild och text har de visat hur olika deras två världar ser ut. Inspirationen kommer från boken ”Månjättarna” av Gonzalo Moure som de läst tillsammans.
– Vi har arbetat med läsförståelsestrategier när vi har läst boken och har angripit den från olika håll i flera ämnen, berättar läraren Annika Engblom.

Miriam Tecla berättade att de även har gjort en animerad film utifrån boken. Vad har hon lärt sig?
– Att se hur det är i olika kulturer, att det är stora skillnader mellan olika länder. Jag skulle gärna vilja göra det igen och hoppas att min klass är med i tävlingen nästa år också!

Anna-Karin Fogel från Bagarmossens skola

Minst lika nöjd som vinnarna varAnna-Karin Fogel och hennes klass som ännu en gång hamnade på tredje plats.
– Vi är väldigt nöjda! Barnen har gjort bidraget helt själva. De är vana att arbeta i läsgrupper och i par med att bearbeta texter.

Anna-Karin Fogel har varit med i tävlingen sedan start och även har uppmuntrat fler kollegor på skolan att vara med. Vad är receptet på att lyckas år efter år?
– Det handlar om att lyssna på eleverna. Ju mer de får jobba själva och samarbete med bidraget, desto fler priser blir det. Man ska inte krångla till det!

Barn och böcker pågår till och med den 28 maj. Alla pristagarnas tävlingsbidrag finns att se i Bragehallen på Skansen och en rad aktiviteter kring läsning och litteratur pågår. Hela programmet finns här. Dessutom finns ju en hel djurvärld att upptäcka på Skansen.

/Annelie

Foto: Annebritt Ullén

Sollidenscenen

Östra Real har Sveriges bästa UF-företag

$
0
0

Grades of Glory vann SM

Elever från Östra Reals gymnasium vann SM i Ung företagsamhet med sitt företag Grades of Glory. Deras affärsidé är att erbjuda läxhjälp till idrottsföreningar.

Bakom UF-företaget Grades of Glory står av Alva Sundquist, Carl-Oscar Sturén, Erik Alenrud, Erik Nytell och Joakim Flink. I finalen tävlade de mot 750 elever som kvalificerat sig från regionala mässor i hela landet.  Vinsten innebär att de kommer att representera Sverige i EM i Tallin i juli.

Grades of Glory får priset med motiveringen: ”Med höga ambitioner har de visat prov på entreprenörskap och passionerat företagande. De kombinerar en innovativ affärsmodell och ett attraktivt erbjudande i gränslandet mellan nytta och nöje. Årets UF-företag skapar förutsättningar för framgång på flera olika plan och är goda förebilder för andra”.

Se en intervju med segrarna här:

Grattis och lycka till i Tallin!

 

/Annelie

Webbplatsen Valet är ditt vinner pris

$
0
0

pp14nyhetsbildSvenska Publishing-galan gick av stapeln den 6:e oktober på Musikaliska i Stockholm. Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad vann pris för bästa sajt för utbildningsprogram med den digitala gymnasievalsguiden Valet är ditt.

Juryns motivering lyder: “För en överskådlig och lättnavigerad portal med fina illustrationer och foton”.

Målet med Valet är ditt är att erbjuda alla niondeklassare att enkelt hitta bra information inför sitt gymnasieval. Webbplatsen är utvecklad med tanke på att ungdomar idag söker information digitalt. På så vis ersätter webbplatsen den tidigare tryckta katalogen.

På webbplatsen presenteras gymnasieskolorna och deras program på ett lättillgängligt sätt. Eleverna får även möjlighet att kommentera och dela med sig av information om olika skolor och program till sina vänner, via exempelvis Facebook eller Twitter.

Skolorna har möjlighet att publicera egna bilder, via sina Instagram-konton som är kopplade till webbplatsen. På så vis kan de själva bidra och påverka vilken känsla de vill förmedla med sin skola, vilket gör webbplatsen levande och aktuell.

pp14prisbild

Även utbildningsförvaltningens tidning Lära Stockholm var nominerad till bästa personaltidning, men kom i år på femte plats efter hård konkurrens med andra bidrag. Både Lära Stockholm och Valet är ditt har producerats och utvecklats tillsammans med kommunikationsbyrån BERG.

Besök www.valetarditt.se

Besök http://www.popkom.se/publishingpriset/vinnare-2014 för hela vinnarlistan.


Flera priser till Kungliga Svenska Balettskolan

$
0
0

IMG_0945 (2)Kungliga Svenska Balettskolan har hämtat hem flera fina priser nyligen. Evgeniya Gonzalez och Frei Ruhl vann varsin guldmedalj i Grasse i Frankrike. Dessutom tog elever i årskurs 6 och 7 hem andrapriset i Dance school challenge på Dansens hus i Stockholm.

Läs mer om framgångarna här.

 

txpect9n9a7q7tr8jwsp

Evgeniya Gonzalez och Frei Ruhl vann varsin guldmedalj när Jeune ballet méditerranéen i helgen höll sin 27:e upplaga av balettävlingen i Grasse i Frankrike.

Priset till en kollega som gör skillnad

$
0
0

Hans roupeLärarförbundet Stockholm har tilldelat Hans Ruben Roupe, lärare i samhällsvetenskapliga ämnen på Gärdesskolan, ett pedagogiskt pris, En kollega som gör skillnad.

En av Gärdesskolans förstelärare hade skrivit nomineringen till denna utmärkelse som delas ut till en lärare som gjort skillnad för skolan, kollegor och elever:

”Hans Ruben Roupe är läraren på Gärdesskolan som gör skillnad genom att trollbinda sina elever, inspirera sina kollegor och att arbeta med ämnesintegrering. Genom metoden Storyline, där berättandet står i centrum får varje elev möta den lilla människan i de stora sammanhangen och på så sätt nå djupare kunskap. Hans Ruben Roupe är en skicklig lärare som ständigt fångar elevernas uppmärksamhet och ger liv och färg åt sina ämnen så att kunskaperna alltid stannar kvar hos eleverna.”

– Jag känner mig hedrad och jag delar denna framgång med många av de kollegor som jag samarbetat med under åren. Tillsammans har vi på olika sätt verkat för att ge ungdomarna på skolan en utbildning med hög kvalitet, säger Hans Ruben Roupe.

Prisbeloppet på 10 000 kronor överlämnades vid en högtidlig ceremoni på årsmötet den 14 februari 2015.

Pedagog Stockholm gratulerar Hans Ruben Roupe till priset!

Grattis Stureby till årets kvalitetspris i klassen skola

$
0
0

stureby– Priset betyder oerhört mycket! När vi började vårt målmedvetna kvalitetsarbete 2010 fanns nog den här tävlingen någonstans i bakhuvudet. Det här kommer att bli en kick för ytterligare hårt arbete med att utveckla skolan. Sedan vill jag lyfta fram min fantastiska personal, det är de som gör jobbet ute på golvet. De har ett otroligt driv även om det kan vara tungt många gånger, säger Elisabeth Meckbach, rektor på skolan.

Varför vann just ni?

– Det handlar om ett målmedvetet arbete där både elever och personal ska känna hur viktig skolan är, och hela tiden se utvecklingsmöjligheter. Det handlar också om att sträva framåt och samtidigt vara gedigen och att ta till sig av både erfarenheter och kunskaper. Vi har en bra sammanhållning, ställer upp för varandra och är bra på att välkomna nya medarbetare.

Har du något tips till andra verksamheter som vill utvecklas framgångsrikt?

–Vi försöker involvera alla i skolan genom det vi kallar SQA – Sturebyskolas quality-arbete. En särskild SQA-grupp, med representanter från alla delar av personalen, har som mål att leda arbetet tillsammans med alla anställda. Sedan krävs det envishet och ödmjukhet. Ibland gör man fel och då måste man vara flexibel och tänka om utifrån det.

Motivering

”I denna skola pågår ett utvecklingsarbete inom många områden och på flera olika plan. Ett medvetet och genomtänkt arbetssätt för att ta fram konkreta mål gör att varje elev vet varför de är i skolan och vad varje moment i klassrummet har för mål och mening. Ledarskapet förmedlar tydlighet, öppenhet och ett tillåtande klimat, där medarbetarna och eleverna är delaktiga i de flesta processer. Både elever och skolpersonal berättar att de känner sig sedda och värdefulla!”

Prissumma: 200 000 kronor

Grattis klass 2C på Hägerstenshamnens skola som vann Pepparkakshustävlingen

$
0
0

Pepparkakshus-2015-071Det blev klass 2 C på Hägerstenshamnens skola som vann Arkitekt och designcentrums årliga pepparkakshustävling i klassen Upp till 12 år. Klassens bidrag heter Ett eget hus i ett stort bostadshus och juryns motivering löd:

”Ett legobygge som skapats för att ge många plats var och en för sig och ändå någonstans inom det stora huset är vi alltid tillsammans. En medveten och genomtänkt konstruktion som lever upp till byggnadens ambition och möjligheten att få bli vuxen”.

– Alla byggde två väggar och ett tak, berättar Bella till Radio Stockholm och fortsätter: Det var kul, jag gillar att baka pepparkakor.

I år var det 25-årsjubileum för ArkDes pepparkakstävling. På temat ”Ny lya – bo på nya sätt” uppmanades alla deltagare att ta fram sin skaparlust och med hjälp av pepparkaksdeg designa nya boendeformer som tidigare känts omöjliga.

Grattis Södra Latin till priset i novelltävlingen!

$
0
0

södraNu är Prata Om Alkohols årliga novelltävling avgjord och första priset i klassen för gymnasiet gick till en anonym författare på Södra Latin med motiveringen:

”En väldigt fint skriven berättelse som fångar läsaren från första meningen. Novellen skriver träffsäkert och gripande om att vara barn till en alkoholist.”

Tävlingen genomfördes för nionde året i rad och 800 elever från högstadie- och gymnasieskolor runt om i landet skickade in noveller på temat ungdom och alkohol. Årets jury med bland andra Sveriges läsambassadör, Ann-Marie Körling tyckte att nivån på novellerna var väldigt hög och konkurrensen stenhård.

Novelltävlingen går ut på att elever individuellt skriver noveller på temat ungdom och alkohol, men priset går till hela klassen. Tävlingen genomförs i separata tävlingsklasser för högstadiet och gymnasiet. Förstapristagarna vinner 10 000 kronor vardera till sina klasskassor samt biobiljetter, andra- och tredjepristagarna vinner bokpaket och biobiljetter. Samtliga pristagares noveller blir dessutom publicerade i Prata Om Alkohols novellsamling. Novellsamlingen är kostnadsfri för skolor och har hittills beställts i över 30 000 exemplar.

Här är årets pristagare och deras noveller.

 

Grattis Johan Aasa och Cecilia Peña till Svenska Akademiens Svensklärarpris!

$
0
0

 


aasa
Johan Aasa, gymnasielärare och undervisar i svenska och historia vid Södra Latins gymnasium och Cecilia Peña, grundskolelärare i svenska och engelska på Nya Elementar  har tilldelats Svenska Akademiens Svensklärarpris för 2016. Priset, som instiftades 1987, tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen.

– Jag är självklart stolt över att bli tilldelad ett sådant fint prestigefyllt pris och oerhört förvånad att just jag fick det, säger Johan och Cecilia fyller i:

– Jag är förstås väldigt glad över priset! Jag var helt oförberedd i förrgår då jag läste brevet och skrek bara rakt ut. Nu har det sjunkit in lite mer och jag känner mig så stolt. Svenskläraryrket är spännande, roligt och viktigt och det här är det finaste priset man kan få, säger Cecilia.

Fler samverkande faktorer

cecilia p– Att få priset betyder oerhört mycket och är en bekräftelse på att man verkligen gjort något bra. Jag har jobbat på många olika fronter både med läromedel och att försöka få in den nya tekniken i undervisningen. Jag har också jobbat jättemycket med läsning och drivit forskningsprojekt lokalt på skolan. Det är säkert en kombination av alla saker tillsammans som gjorde att jag fick priset, säger Cecilia som varit lärare i sexton år.

– Det viktigaste i mitt arbete är att väcka lust att läsa och nyfikenhet på böcker. Läsning ska vara något som eleverna väljer och vill göra istället för något de borde eller måste. Jag vill hitta den gnistan hos eleverna så att de fortsätter att läsa även efter skolan, det är en av de viktigaste sakerna, säger Cecilia.

Lyssna på Cecilia

Prisbeloppet är på 50 000 kronor per mottagare och delas ut den 24 september på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.

– Jag har fått tips från elever att jag ska köpa mig en dyr handväska och bjuda dem på glass. Skämt åsido, det blir nog en resa, kanske till Rom, en ny bokhylla och ännu mera böcker.

I Svenskrummets podcast, avsnitt 8 och 11, kan man lyssna på tidigare intervjuer med Cecilia där hon pratar om läsning i skolan och på fritiden, samt tipsar om hur man kan påverka och motivera elever till ökad läsning. Hon berättar även om lärande via digitala hjälpmedel i klassrummet:

https://itunes.apple.com/us/podcast/svenskrummets-podcast/id930972287?mt=2

Helena Karlson

 

Grattis Camilla Askebäck Diaz – Sveriges bästa lärare 2016

$
0
0

camillaFör åttonde året i rad delar Sydsvenska Industri- och Handelskammaren ut priset till en lärare som med sitt engagemang och entusiasm bidrar till den svenska skolans utveckling. Utnämningen samt priset på 10 000 kronor ämnar lyfta frågan om höjda lärarlöner och vikten av motiverande och inspirerande lärare.

Camilla Askebäck Diaz är matematik och NO-lärare för årskurs 8 samt förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm. Vid sidan om sin lärarroll håller Camilla i föreläsningar och workshops kring IKT-verktyg, undervisning och iPads. Camilla har även gett ut boken ”Surfplatta i undervisningen”. Juryns motivering lyder:

”Med sin förmåga att utveckla nyskapande och inspirerande lektioner i matematik och naturvetenskap hjälper hon alla elever att nå sin fulla potential. Med pedagogisk skicklighet förklarar hon svåra processer och koncept genom moderna metoder anpassade efter den digitala verklighet som dagens unga lever i. Genom sitt engagemang för såväl sina ämnen som för konsten att lära ut förmår Camilla Askebäck Diaz att utveckla elevernas kreativitet och vilja att lära sig. Därför är hon värdig att ta emot utmärkelsen Sveriges Bästa Lärare 2016.”

Camilla Askebäck Diaz om utmärkelsen:

– Det känns oerhört stort att få ta emot detta pris! För mig är det hedrande att få vara ett ansikte utåt som en av alla de fantastiska lärare i Sverige som gör skillnad för sina elever varje dag. Det faktum att mina elever har nominerat mig till detta känns ofattbart ärofullt och det är ett tydligt kvitto på att vårt arbete i klassrummet är viktigt och betydelsefullt. Genom att kombinera gediget ämnesinnehåll, digital teknik och relevanta uppgifter kan vi skapa en grund för att stimulera våra elever till ökat lärande. För mig, i min undervisning, är det även viktigt med goda relationer till eleverna, att alltid utgå ifrån deras förutsättningar, att ha höga förväntningar på dem och att både de och jag känner glädje inför undervisningen.


Fotbollsguld till Aspuddens skola för 17-året i rad!

$
0
0

Stort grattis till eleverna på Aspuddens skolas fotbollsprofil som tog hem guldet i fotbolls-SM för 17:e året i rad!

Tjejerna vann även Futsal (en fotbollsvariant som spelas inomhus).

2

Skolans framgångar har varit stora sedan starten.

– Med totalt 21 SM segrar är vi den mest framgångsrika fotbollsskolan i landet, berättar Ulrika Forsström
Aspuddens Skola har sedan 2002 haft Fotbollsprofil på skolan. Idag har man två fotbollsklasser i varje årskull och totalt sex klasser på Högstadiet.
– Vi har elever från hela Storstockholm som färdas till Aspudden för att få kombinera skola och fotboll, fortsätter hon.

Ännu stoltare än för sina fotbollsframgångar är skolan för den uppskattning de får från gamla elever som ofta kommer på besök igen.
– Att få höra att dem saknar skolan och att dem bara har positiva minnen från tiden vi hade ihop känns helt fantastiskt, säger Ulrika.

1

En gammal elev, Simon Tibbling besöker klass 8A på träning. Simon lämnade Sverige för spel i Groningen i Holland.

Grattis Hässelbygårdsskolan till priset i eTwinning!

$
0
0

etwinngLärarna Carmela Perä, Birgitta Flodén och Pia Nilsson tillsammans några av eleverna som var med vid prisutdelningen.

Identitet och migration i fokus

Årets svenska tredje eTwinning-pris gick i år till Hässelbygårdsskolan och läraren Birgitta Flodén. I projektet ”The New Who Do You Think You Are – come trace your roots with us” har hon och hennes elever samarbetat med skolor i Storbritannien och Tyskland kring teman som identitet, migration och tolerans. Birgitta Flodén och Hässelbygårdsskolans rektor Martin de Ron tar emot priset vid en ceremoni den 4 maj.  Deras projekt presenterades som ett gott exempel vid en eTwinning konferens i maj på tema Migration i Bonn. eTwinning i Storbritannien vill använda det som ett gott exempel i utbildningssyfte.

– Det kan säkert inspirera lärare att arbeten visas upp utanför landet och att man ibland är med och presenterar sitt arbete på konferenser vilket verkligen är stimulerande. Man har då en verklig chans att bygga upp sitt nätverk utanför den egna skolan, säger Birgitta Flodén som här berättar om projektet.

”The New Who Do You Think You Are – come trace your roots with us är ett ettårigt eTwinningprojekt som riktat sig till åldrarna 11-16 år i tre skolor i Sverige, Tyskland och Storbritannien. I projektet har vi arbetat ålders/ämnesövergripande och tematiskt. Aktuella ämnen har varit SO-ämnen, Främmande språk, Bild, Drama/Dans och Hemkunskap.
Syftet har varit att ta reda på vad våra elever egentligen vet om sin bakgrund och om sina familjer. Vilka traditioner är typiska för den del av världen de och deras familjer kommer från. Vilka av dessa traditioner är så viktiga att man följer dem idag? Man har forskat i sina rötter, dokumenterat resultaten med hjälp av olika digitala verktyg.

Intervjuat sina släktingar

Genom att intervjua släktingar har eleverna fått reda på händelser som visat sig vara helt okända för dem tidigare. Släktingarna har till exempel berättat om barndomsminnen, minnessaker, skolgång och ibland även om strapatsfyllda resor till sitt nuvarande hemland. Vad och varför har man tagit med sig speciella föremål till det nya landet?
En del av eleverna har naturligtvis haft sina rötter i det land man lever i idag, men de flesta eleverna i den svenska och tyska skolan kommer från ett annat land och sedan har familjen flyttat till Sverige eller Tyskland. De brittiska eleverna har till största delen haft sin bakgrund i Storbritannien och har genom projektet fått lära sig om för dem främmande kulturer och traditioner.

Förutom intervjuarbetet har eleverna gjort familjeträd, kartlagt sina matvanor nu och tidigare. Man har jämfört och röstat fram en gemensam 10-i topplista med de mest populära skolluncherna i de tre skolorna. Eleverna har på olika sätt dokumenterat traditioner, läst eller berättat för partnerklasserna om sagor och berättelser man kommer ihåg och tycker om. Eleverna har under hela projektet diskuterat och kommenterat varandras arbeten i bloggar.

Lektionerna har varit ”på riktigt”

Projektet är digitalt och vi har använt oss av en mängd olika digitala verktyg som vi delat på nätet. Allt från enkla worddokument och presentationer till digitala familjeträd och väggar. Vår slutprodukt har varit digitala kartor länkade till dokument och bilder. Vårt arbete började och slutade med en gemensam digital genusfokuserad enkät bland eleverna.
Projektet har blivit till en resa ut i världen vilket inneburit att lektionerna har varit ’på riktigt’. Det har varit spännande för eleverna att se sin digitala dokumentation publicerad och man har ivrigt väntat på kommentarer på blogginlägg. De helt orepeterade videoinspelningarna av elevsamtal på projekts olika tema har faktiskt skett på håltimmar eller efter lektionstid – på fredagar. Ett gott betyg på elevintresset av att få vara med.

Vår förhoppning har varit att eleverna i projektet skulle kunna med dela med sig av olika erfarenheter och bakgrund och på så sätt se hur olika och lika vi är och hur våra liv hänger ihop.
Eller som det visade sig i den avslutande enkäten att i synnerhet de kvinnliga eleverna ansåg att de lärt sig av projektet “To be more open-minded towards people from different cultures”.”

Med vänlig hälsning
Birgitta Flodén, förstelärare i engelska
Hässelbygårdsskolan

Grattis till Annika, Ann-Christine och Johanna på Sjöstadsskolan!

$
0
0

För sitt skolutvecklingsarbete uppmärksammas och belönas i år tre pedagoger för sitt arbete med att utveckla undervisningen. Av 96 inkomna nomineringar föll valet på Annika Nordahl, Ann-Christine Mouantri och Johanna Jonegård på Sjöstadsskolan i Stockholm.

I motiveringen för utmärkelsen står bland annat att ”De är ledande i utvecklingen av ett vetenskapligt arbetssätt på Sjöstadsskolan. Deras forsknings- och utvecklingsprojekt, Snipp, snapp, snut, är sagan verkligen slut? startade som en Learning Study på skolan och har nu utvecklas till att vara ett forskningsprojekt i samarbete med Stockholms universitet och Stockholm Teaching and Learning Study.”

Prissumman på 50 000 kronor, kommer att delas ut i samband med utbildningsförvaltningens dag för kollegialt lärande, Utbildningsforum, den 12 augusti.

Pedagogerna har även använt sig av Public Lesson – ett sätt att dela och ta hjälp av experter och kollegor. Hela skolans personal och forskare från Stockholms universitet var med och tittade på en lektion som genomfördes i skolans matsal. Efter lektionen diskuterade en expertpanel bestående av förskollärare, svensklärare från låg- mellan- och högstadiet, lektorer från Stockholms Universitet och professor Inger Eriksson, lektionens innehåll och hur den kan förbättras. Syftet med Public Lesson är att få till en öppen dialog och utveckling kring ett moment som lärarna anser vara svårt och utmanande i elevers inlärning.

– Att bland så många mycket goda kandidater kunna välja ut några speciella har inte varit lätt, men dessa tre pristagare sticker ut med sin fokus på måluppfyllelse, koppling till forskning och sitt sätt att sprida sina erfarenheter, säger Anders Grundberg, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Landskrona.

Pristagarna utsågs av en kommitté bestående av Landskrona stads förvaltningschef för utbildning, utbildningsnämndens ordförande och 2:e vice ordförande, Per-Arne Andersson, direktör/avdelningschef för lärande och arbetsmarknad SKL, Matz Nilsson, förbundsordförande Sveriges Skolledarförbund, Cecilia Garme, politisk frilandsjournalist, Per Reinolf, VD Skolporten och Arete Meritering samt David Johansson, lärare och son till Tomas Johansson.

Tomas Johansson var förvaltningschef inom utbildningsförvaltningen i Landskrona. Tomas Johanssons minnesfond startades i samband med Tomas bortgång 2013 och har som syfte att uppmärksamma och belöna utveckling inom skolans och förskolans område. Priset tilldelas den/de som med stor kraft och framgång driver pedagogisk utveckling som baseras på forskning och vetenskaplig grund inom förskolans och skolans område någonstans i Sverige.

Helena Karlson

Priset till en kollega som gör skillnad

$
0
0

Hans roupeLärarförbundet Stockholm har tilldelat Hans Ruben Roupe, lärare i samhällsvetenskapliga ämnen på Gärdesskolan, ett pedagogiskt pris, En kollega som gör skillnad.

En av Gärdesskolans förstelärare hade skrivit nomineringen till denna utmärkelse som delas ut till en lärare som gjort skillnad för skolan, kollegor och elever:

”Hans Ruben Roupe är läraren på Gärdesskolan som gör skillnad genom att trollbinda sina elever, inspirera sina kollegor och att arbeta med ämnesintegrering. Genom metoden Storyline, där berättandet står i centrum får varje elev möta den lilla människan i de stora sammanhangen och på så sätt nå djupare kunskap. Hans Ruben Roupe är en skicklig lärare som ständigt fångar elevernas uppmärksamhet och ger liv och färg åt sina ämnen så att kunskaperna alltid stannar kvar hos eleverna.”

– Jag känner mig hedrad och jag delar denna framgång med många av de kollegor som jag samarbetat med under åren. Tillsammans har vi på olika sätt verkat för att ge ungdomarna på skolan en utbildning med hög kvalitet, säger Hans Ruben Roupe.

Prisbeloppet på 10 000 kronor överlämnades vid en högtidlig ceremoni på årsmötet den 14 februari 2015.

Pedagog Stockholm gratulerar Hans Ruben Roupe till priset!

Grattis Stureby till årets kvalitetspris i klassen skola

$
0
0

stureby– Priset betyder oerhört mycket! När vi började vårt målmedvetna kvalitetsarbete 2010 fanns nog den här tävlingen någonstans i bakhuvudet. Det här kommer att bli en kick för ytterligare hårt arbete med att utveckla skolan. Sedan vill jag lyfta fram min fantastiska personal, det är de som gör jobbet ute på golvet. De har ett otroligt driv även om det kan vara tungt många gånger, säger Elisabeth Meckbach, rektor på skolan.

Varför vann just ni?

– Det handlar om ett målmedvetet arbete där både elever och personal ska känna hur viktig skolan är, och hela tiden se utvecklingsmöjligheter. Det handlar också om att sträva framåt och samtidigt vara gedigen och att ta till sig av både erfarenheter och kunskaper. Vi har en bra sammanhållning, ställer upp för varandra och är bra på att välkomna nya medarbetare.

Har du något tips till andra verksamheter som vill utvecklas framgångsrikt?

–Vi försöker involvera alla i skolan genom det vi kallar SQA – Sturebyskolas quality-arbete. En särskild SQA-grupp, med representanter från alla delar av personalen, har som mål att leda arbetet tillsammans med alla anställda. Sedan krävs det envishet och ödmjukhet. Ibland gör man fel och då måste man vara flexibel och tänka om utifrån det.

Motivering

”I denna skola pågår ett utvecklingsarbete inom många områden och på flera olika plan. Ett medvetet och genomtänkt arbetssätt för att ta fram konkreta mål gör att varje elev vet varför de är i skolan och vad varje moment i klassrummet har för mål och mening. Ledarskapet förmedlar tydlighet, öppenhet och ett tillåtande klimat, där medarbetarna och eleverna är delaktiga i de flesta processer. Både elever och skolpersonal berättar att de känner sig sedda och värdefulla!”

Prissumma: 200 000 kronor

Viewing all 28 articles
Browse latest View live